ÁCS Ferenc

A Helyismeret wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Vplexikon (vitalap | szerkesztései) 2011. március 27., 15:12-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „ÁCS Ferenc, poklostelki (Diszel, 1828. júl. 9.–Diszel, 1916. máj. 5.) költő, honvédhadnagy. ====== Élete ====== Apjának Diszelben volt földbirtoka. Iskolá...”)

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

ÁCS Ferenc, poklostelki

(Diszel, 1828. júl. 9.–Diszel, 1916. máj. 5.) költő, honvédhadnagy.

Élete

Apjának Diszelben volt földbirtoka. Iskoláit Veszprémben végezte majd Győrbe ment jogot tanulni. A kimagaslóan művelt, a külföldi és belföldi irodalmat alaposan ismerő költői lelkületű jurátus hamarosan a győri társaság egyik kedvence lett. Kedves hangulatú, egyszerű verseket írt, kedvelt poétája volt a győri, majd a pesti újságoknak. A szabadságharc is Győrben találta. 1848 szeptemberétől a Veszprém megyei önkéntes nemzetőrzászlóaljnál szolgált. Novembertől tizedes az 56. honvédzászlóaljban. 1849. június 16-án kitűnt a peredi ütközetben, őrmesterré léptették elő. Augusztus 30-ától hadnagy alakulatánál, a II. hadtestben, a komáromi vár feladásáig. Állítólag egy ideig bujdosott. Diszeli birtoka a gyámsági kezelés alatt csaknem elfogyott, de bácshegyi ősi szőlője épségben maradt. Felesége hozományát, diszeli és révfülöpi szőlőjét, dabosi birtokát hozzáértően művelte. Az utolsó zalai honvédhadnagyként emlegetett ~ szerette és tisztelte a természetet, szenvedélyes vadászként ismerték. Tapolcán is értékes közéleti tevékenységet fejtett ki. A Tapolcai Takarékpénztárnál a felügyelő bizottság elnöke volt. Önálló kötete nem jelent meg, de verseit a Zala megyei és a tapolcai hetilapok rendszeresen közölték. Síremléke a diszeli temetőben található.

Munkái

Egy falusi poéta egy fővárosi poétához. = Zalaország, III. Zalaegerszeg, 1925. – Egy házaspár egybekelésének 50-ik évfordulóján. = Zalaország, IV. 1926.

Irodalom

Á.F. = TL., 1916.május 7.