Koczor Pincészet

A Helyismeret wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Lonci (vitalap | szerkesztései) 2023. december 22., 11:54-kor történt szerkesztése után volt.


Kezdetek

A Koczor Pincészet a Bocsár dűlőben, a borturizmust szolgáló vendégfogadóval Balatonfüred nyugati határában egyedi és kifogástalan borokat kínál. A családi gazdaságot ezt megelőzően hat generáción át a szőlők „tövében” épült kis présházak szolgálták. A Pincészet vezetője Koczor Kálmán beleszületett a borkészítés hagyományába, a szőlőművelésben kisgyermekként részt vett. Ősei már a 16. század végén, szőlészettel és földműveléssel foglalkoztak a pécselyi és a vászolyi szőlőhegyen. Vallja, hogy boraikban hat generáció tapasztalata sűrűsödik össze, melynek ízében, illatában, színében a Balaton-felvidék elbűvölő atmoszférája köszön vissza. 1991-ben és 2000-ben Balatonfüred Város Önkormányzatának Mezőgazdasági Szakbizottságától "Az év szőlősgazdája" címet nyerte el. Alapító tagja volt az 1984-ben alakult Balatonfüred-Csopaki Balatonvin Borlovagrendnek, 2015 óta A Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének Elnök-nagymestere.

Napjainkban

Koczor Kálmán munkáját a családi borászatban Dóra lánya segíti, aki elért sikereik, eredményeik közül büszke díjnyertes boraikra, a késői szüretelésű olaszrizlingre és furmintra. A Balatonfüred-Csopak történelmi borvidék hagyományait követve elsősorban fehér szőlőfajtákat termeszt 25 hektáron. Balatonfüred, Pécsely és Vászoly dűlőiben termesztett szőlőfajták közül, elsősorban az Olaszrizlinget tartják a legfontosabbnak, mely leginkább megtestesíti a borvidék karakterét.


Források

  • Koczor Pincészet és Vendégfogadó[1]
  • Dr. Fülöp Lajos: Fürediek napjainkban 2007-2009. Balatonfüred: Balatonfüred Városért Közalapítvány, 2009. 100. p.

Kép forrása


{Indoklás |település=Balatonfüred |határozat=5/2023. (XI.21.) |címer=Cimer-bfured.png |igazítás=left |méret=70 |indoklás=A Koczor Pincészet Balatonfüreden kifogástalan boraival egyedi, tradicionális borkultúrát képvisel. }}