„Füredgyöngye szőlőfajta” változatai közötti eltérés

A Helyismeret wikiből
(Irodalom)
 
(7 közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
 
[[Image:Szolo.jpg|thumb|right|200px]]
 
[[Image:Szolo.jpg|thumb|right|200px]]
  
A Füredgyöngye szőlőfajta [http://helyismeret.hu/index.php?title=Dr._Csizmazia_Darab_J%C3%B3zsef_%C3%A9letm%C5%B1ve/Dr. Csizmazia Darab József] (1918-2013) szőlőnemesítő, Balatonfüred díszpolgára nevéhez főződik. A fajtát az Egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben állította elő 1960-ban, keresztezés útján. Legfőbb jellemzője, hogy rezisztens, azaz a gombabetegségeknek ellenálló, akár permetezés nélkül is termeszthető. A szőlő középméretű, laza fürtű, bogyója gömbölyű, aranysárga színű, kellemes főszeres ízű, jó mustfokkal szedhető. Csemegeszőlőként augusztus végén, szeptember elején már fogyasztható, borszőlőnek szeptember közepén szüretelhető, különleges minőségű bort ad.
+
A Füredgyöngye szőlőfajta [[Dr. Csizmazia Darab József életműve|Dr. Csizmazia Darab József]] (1918-2013) szőlőnemesítő, Balatonfüred díszpolgára nevéhez főződik. A fajtát az Egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben állította elő 1960-ban, keresztezés útján. Legfőbb jellemzője, hogy rezisztens, azaz a gombabetegségeknek ellenálló, akár permetezés nélkül is termeszthető. A szőlő középméretű, laza fürtű, bogyója gömbölyű, aranysárga színű, kellemes fűszeres ízű, jó mustfokkal szedhető. Csemegeszőlőként augusztus végén, szeptember elején már fogyasztható, borszőlőnek szeptember közepén szüretelhető, különleges minőségű bort ad.
  
  
23. sor: 23. sor:
 
*Hajdu Edit: A környezetkímélő szőlőtermesztés szolgálatában .- Veszprém : OOK-Press Kft., 2018.
 
*Hajdu Edit: A környezetkímélő szőlőtermesztés szolgálatában .- Veszprém : OOK-Press Kft., 2018.
 
*Fülöp Lajos: Dr. Csizmazia Darab József szőlőnemesítő. - Balatonfüred : Balatonfüred Városért Közalapítvány, 2003  
 
*Fülöp Lajos: Dr. Csizmazia Darab József szőlőnemesítő. - Balatonfüred : Balatonfüred Városért Közalapítvány, 2003  
*Kép forrása:  
+
*Kép forrása: [http://facebook.com/gyuklipince/ Gyukli Pince]
 
[[Category:Balatonfüred]][[Category:Agrár- és élelmiszergazdaság]][[Category:Balatonfüredi értéktár]]
 
[[Category:Balatonfüred]][[Category:Agrár- és élelmiszergazdaság]][[Category:Balatonfüredi értéktár]]

A lap jelenlegi, 2022. október 25., 14:14-kori változata

Szolo.jpg

A Füredgyöngye szőlőfajta Dr. Csizmazia Darab József (1918-2013) szőlőnemesítő, Balatonfüred díszpolgára nevéhez főződik. A fajtát az Egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben állította elő 1960-ban, keresztezés útján. Legfőbb jellemzője, hogy rezisztens, azaz a gombabetegségeknek ellenálló, akár permetezés nélkül is termeszthető. A szőlő középméretű, laza fürtű, bogyója gömbölyű, aranysárga színű, kellemes fűszeres ízű, jó mustfokkal szedhető. Csemegeszőlőként augusztus végén, szeptember elején már fogyasztható, borszőlőnek szeptember közepén szüretelhető, különleges minőségű bort ad.


Cimer-bfured.png
"Dr. Csizmazia Darab József olyan fontosnak tartotta ezt a szőlőfajtát, hogy maga kérte fel Gyukli Krisztiánt, hogy segítsen a Füredgyöngye szőlőfajtának a városban otthont találni és érvényesíteni kiváló adottságait."

A Balatonfüred Értéktárba bekerült az Értéktár Bizottság 1/2018. (III.05.) határozata alapján





Irodalom

  • Hajdu Edit: A környezetkímélő szőlőtermesztés szolgálatában .- Veszprém : OOK-Press Kft., 2018.
  • Fülöp Lajos: Dr. Csizmazia Darab József szőlőnemesítő. - Balatonfüred : Balatonfüred Városért Közalapítvány, 2003
  • Kép forrása: Gyukli Pince